Nya turer i ”Topp”affären

Vi, som säkert många andra, läste i TTELA deras intervju med Anders Hammar angående ”Topp”affären, EU Kommissionens granskning och Topp i Brålandas konkurs. –”Fel uppgifter om Topp”

Det finns en del spännande att säga om artikeln och även om Hammars förhållande till TTELA.

  1. Anders Hammars ifrågesättandet av värdet på fastigheten när Vänersborgs kommuns Fastighets AB Vänersborg (FABV) betalade 17 Mkr till Chips AB är mycket märkligt då det ingick maskiner till ett värde av 11 Mkr. Colliers International gjorde sin värdering för Chips AB när Chips ville sälja och konstaterade ett värde på 27 Mkr. Topp i Brålanda AB har i sin årsredovisning för 2008 värderat mark och byggnader till 30 Mkr och maskiner till 11 Mkr i inköp och som de har sedan värderat upp med ytterligare 7 Mkr. Topp i Brålanda redovisar i samma årsredovisning en ställd säkerhet i form av fastighetsinteckningar i storleken 86,725 Mkr. Det är klart att om 8 Mkr är ett rimligt värde på affären så blir det ett stort antal frågetecken kring alla andra värderingar.
  2. Varför sålde FABV till Hammar Nordic Plugg för 8 Mkr och inte direkt till Topp i Brålanda AB? Kan det möjligen ha med att som ett kommunalt bolag så ville man absolut inte ha någonting med det affärsupplägget som nu har visat sig ha varit aktuell i affären med krediter och reverser. Väljer man sådana upplägg för att trissa upp värden i affären för att sedan kunna få loss mera lån från banken för något som man i dagsläge vet inte är egentligen värt i närheten av 40 Mkr och ännu mindre i närheten av 86,725 Mkr?
  3. Varför får Anders Hammar så få granskande frågor från TTELAs journalist? Kan intervjuns ton möjligtvis förklara förklaras av att TTELA är inhysta i Hammar Nordic ABs lokaler? Hammar Nordic köper tidningshus

Den som vill höra en tuffare intervju kan lyssna på Radio Västs intervju med Anders Hammar och sedan Micha Velasco

Så långt det som har varit i media men som ni vet gillar vi att vara steget före.

Vi har rotat i ”Topp”affärens djupfrys och hittade lite annat än bara grönsaker.

Intressant att Topp i Brålanda AB har under 2009 köpt upp Thore Johanssons Toppfrys AB för 3,6 Mkr och döpt om denna till Topp i Brålanda Produktions AB. Toppfrys AB var bolaget som var lite vid sidan om när Hammar Nordic Plugg gjorde sin 40 Mkr affär med Topp i Brålanda AB. Vi tippar på att Thore Johansson är nöjd med affären medan borgenärerna i Topp i Brålanda ABs konkurs kanske är mindre glada. Rent mjöl i påsen är att hoppas på för alla parter då annars är det nog brottsbalkens elfte kapitel som gäller.

Ännu mer intressant är en dom från förvaltningsrätten i Göteborg i ett mål mellan Hammar Nordic Plugg AB och skatteverket – mål nr 7417-10. En dom som visar på uppfinningsrikedomen som är synonym med ”Topp”affären. Här är det plötsligt ett försök till att felaktigen göra ett skatteavdrag på 1,2 Mkr som uppdagar sig. Snyggt försök men skatteverket och domstolen verkade inte ha problem med att genomskåda vad som har hänt.

Ja tack vänsterpartiet jag vill också genomskåda Hammar Nordic Plugg ABs skattetvist

När man försöker lura 1,2 Mkr av skatteverket i ett felaktigt försök till skatteavdrag så antar vi att det inte är direkt lagligt och att det heter kanske någonting i stil med försök till grovt bedrägeri som kan ge allt mellan 6 månader till 6 års fängelse enligt brottsbalkens nionde kapitel. Det finns en uppgörelse mellan Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten som innebär att anmälan skall göras om en oriktig uppgift i skattehänseende har föranlett att skatt undandras med ett belopp motsvarande ca 3/4 av prisbasbeloppet, eller f.n. ca 30 000 kronor. Vi får se om lokala massmedia finner detta intressant att följa upp eller om det är bara de riktiga allvarliga saker som lagliga 10,000 kronors inköp av schemaläggningstjänster från Stefan Kärvlings (V) företag som de mäktar med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s