Om

Länge lät jag en enkel mening ”En fot i Sverige och en fot i England måste bli 24 tum” stå som en kort kryptisk beskrivning om mig och hur min hjärna tänker. Under 2020 kom min vän Anders Olofsson med en förfråga om han kunde intervjua och sedan skriva om mig som en del av en utbildning som han gick. Den som har velat veta mera om mig har därför Anders att tacka. Jag tackar också honom för att jag har fått publicerar hans text om mig.

Anders text kan läsas här under alternativt i original i PDF format genom att klicka här

Examinationsuppgift 6: Reportage


James Bucci – En svensk engelsman

Han lärde sig att läsa svenska med hjälp av 91:an Karlsson och har som motto att lyssna dubbelt så mycket som han pratar. Lär känna kommunpolitikern James Bucci i ett samtal om skillnader och val.

Jag är på väg till James Bucci. Det röda trähuset där han och hans familj bor är omgivet av åkrar. Huset ligger i Lilleskog utanför Vänersborg, på den bördiga ytan mellan Halle och Hunneberg. Jag parkerar bilen bredvid ett skjul. På skjulets vägg hänger en gatskylt i vit plåt. Kensington high street, står det med svarta versaler.

James möter mig vid ytterdörren och visar mig in i köket. Det första som jag ser är en katt som utövar vapenvård mot en halvmeterhög klöspelare. Med stor beslutsamhet klöser katten sina framtassar mot pelarens rep. Strax upptäcker jag husets två övriga katter. Den ena vilar i en mjuk korg med tak som står på golvet och den andra katten ligger uthälld på en stol som är inskjuten under köksbordet.

Två rykande temuggar står på bordet och James ber mig att slå mig ner. När jag ska sätta mig på kökssoffan vid fönstret trampar jag plötsligt på något som ger vika. Min vänstra fot glider till och det känns svalt och kladdigt. Den ljusgrå massan på golvet visar sig vara en kattspya. James ursäktar sig och förklarar att en av katterna är sjuk. Utan att visa någon irritation mot katten försvinner han ut ur köket och kommer strax tillbaka med ett par strumpor som jag får låna. Strumporna har samma mönster som den brittiska flaggan. Med Union Jack omkring min vänstra fot slår jag mig ner vid bordet och smakar på teet.

1964 åkte James mamma Lilian till England för att arbeta som jordgubbsplockare. Samma sommar träffade hon James pappa Dominic i London. Dominic följde med Lilian tillbaka till Sverige och i maj 1966 föddes James i Vänersborg.

– Namnet Bucci är italienskt, förklarar James. Min farfars far utvandrade från Italien till England i början på 1900-talet. Min pappa arbetade inom byggsektorn och vistades mycket utomhus. Det var delvis på grund av den mycket kalla vintern 1966 som pappa ville flytta tillbaka till England. Året efter flyttade vi till stadsdelen Harrow i nordvästra London.

James röst är vänlig och har ofta nära till skratt. Han är mån om att jag ska förstå och lyssnar uppmärksamt till mina frågor. Det går att höra att James har växt upp i London, men hans engelska brytning är inte alls lika påtaglig som hos många andra engelsmän som pratar svenska.

– På spanskalektionerna i skolan fick jag beröm för att fångade upp uttal. Jag tror att jag har ett språköra som gör att jag har lyckats fånga upp svenskans språkmelodi. Min bror och min syster talar en svenska med en mycket mer traditionell engelsk brytning.

Under de tidiga skolåren fick James svenskundervisning hos Svenska kyrkan i London. Där lärde sig James, som han beskriver det, de enklaste grunderna av språket. På sommarloven och ibland även på vinterloven, besökte han sin mormor och morfar i Vänersborg. Där fanns det serietidningar som tillhört James morbröder.

– När jag senare hade flyttat tillbaka till Sverige, lärde jag mig den svenska grammatiken på Komvux. Men det var genom serietidningarna 91:an Karlsson och Kalle Anka hos mormor och morfar som jag lärde mig att läsa på svenska, säger James med ett litet skratt.

– Fast vissa saker har aldrig blivit rätt, fortsätter James. Ändelser blir ofta fel och jag är osäker på om ett ord ska ha en eller ett framför sig. Jag tycker inte att det låter konstigt när jag pratar, så jag bryr mig inte om det. Men jag försöker att säga rätt.

– Det finns vissa ord som kan ha både en och ett framför sig, som till exempel val. När stavningen inte avgör om det ska vara en eller ett, så går det inte att som ny svensk att veta vad som är rätt, tillägger han.

Det finns ingen ton av irritation i James röst. Kommentaren ska mer ses som ett roat konstaterande över ett faktum som han inte kan påverka. Bortsett från att jag ibland hör någon felaktig ordföljd och i vissa meningar mitt istället för min, så är James språk eftertänksamt och exakt. Han låter inte tankarna rusa iväg utan varje påbörjad mening avslutas utan att han backar tillbaka och säger om. Det är som om han vandrar bland äppelträd, där orden precis som äpplen hänger ner ovanför honom. Han betraktar orden och känner försiktigt på dem som för att bedöma deras vikt. Sedan sträcker han på sig och plockar försiktigt ner de ord som han har bestämt sig för att använda.

Efter gymnasiet tog James ett sabbatsår från skolan som han tillbringade i Sverige hos sin mormor och morfar. Han fick en praktikplats på Älvsborgs läns museum och arbetade där framtill hösten 1985 då han började studera vid City University of London. Efter tre års studier erhöll han en examen med inriktning mot ekonomi och redovisning.

Vid tidpunkten för James universitetsexamen bestämde sig Dominic och Lilian för att åter flytta tillbaka till Sverige.

– Varför valde du att flytta med dina föräldrar till Sverige? frågar jag.

– Jag höll på att söka olika arbeten i London och hade jag fått något av dem så hade jag kanske stannat kvar, säger James. Samtidigt kände jag att jag inte var riktigt redo att gå min egen väg. Min syster hade just gått ur grundskolan och min bror hade börjat arbeta. Vi flyttade allihop, för vi var som en familjeenhet och jag valde tryggheten i familjen. Jag hade också från unga år kommit in i det svenska samhället och kände till landet.

– Vad upplever du som den största skillnaden mellan Sverige och England?

– Jag har alltid haft lite mer av de svenska reserverade dragen än till exempel min bror, som är mer engelskt utåtriktad. En skillnad mellan länderna som jag tänker på är spontanitet, att agera socialt. Jag tror att de är bättre på det i England även om skillnaderna är mindre idag.

James menar att det förekommer mer socialt umgänge utanför hemmet i England. Det är vanligt att människor i olika åldrar träffas på pubar och restauranger. Han anser att en annan orsak kan vara att England, beroende på invandringsvågorna från de brittiska kolonierna, har varit mer mångkulturellt än Sverige under en längre tidsperiod.

– När man har vuxit upp i London har man sett det mesta som går att uppleva i en storstad. Att sätta sig ner en stund på en bänk vid en tunnelbanestation och titta på alla människor som är i rörelse, det är som att titta på ett levande konstverk.

En egenskap som James anser att uppväxten i London har givit honom är att han har en hög toleransnivå mot olikheter och oliktänkande.

– Har man upplevt att mycket olikheter på samma plats är möjligt blir man öppensinnad. Det blir då lättare att fånga upp saker som man annars hade riskerat att missa, säger han.

För att kunna fånga upp saker är det viktigt att man kan lyssna. James vet inte var han först hörde uttrycket om två öron och en mun. Innebörden av uttrycket är att eftersom man har dubbelt så många öron som man har munnar så ska man lyssna dubbelt så mycket som man pratar. Det är en regel som James har gjort till sitt motto.

En generell svaghet med det svenska samhället är enligt James att det finns en viss oförmåga att tänka utanför den så kallade boxen. Han tror att det beror på att vi i Sverige är trygga med det vi har och därför inte är så mottagliga för alternativa lösningar. James anser att till det svenska samhällets fördelar hör den välorganiserade samhällsstrukturen, med sin höga funktionalitet och den rena miljön

. – England är mer kaotiskt. En sådan praktisk sak som BankID finns till exempel inte där. Och kanske är det så att James delvis har fallit offer för den svenska stukturen. På min fråga om han märker av någon förändring hos sig själv när han idag besöker England svarar han:

– Jag har förlorat den engelska spontaniteten. Nuförtiden vill jag förbereda och planera saker mycket mer än jag gjorde när jag var yngre.

När England 2018 besegrade Sverige i VM-kvartsfinalen i fotboll firade James segern
genom att med en flaggpyntad bil köra flera varv runt torget i Vänersborg. För att vara extra tydlig med sina sympatier fick dessutom förbipasserande höra sången Football is coming home, som med hög volym ljöd ur bilstereon. Han säger att han tycker det är roligt att ibland få sticka ut hakan och synas lite extra. Nationalismen är dock dubbel.

– När jag befinner mig i England kan jag känna en liknande stolthet när Sverige vinner segrar i idrott. Jag gillar också de sociala värderingar som Sverige står för internationellt och när president Donald Trump klagar på Sverige känner jag mig som en stolt svensk.

Det var genom sitt engagemang mot höga elnätsavgifter i slutet av 1990-talet som James hittade vägen till politiken. Valet av politiskt parti var inte självklart, men han bestämde sig till sist för Vänsterpartiet.

– På den tiden var Gudrun Schyman partiledare för Vänsterpartiet och jag gillade hennes värderingar om kvinnors villkor och rättigheter i samhället. Det fanns också många unga personer vid Vänsterpartiets lokala avdelning i Vänersborg, vilket tilltalade mig.

Men James politiska funderingar hade vaknat redan under tiden på universitetet i London. Genom en kurs om internationella ekonomiska teorier kom han bland annat i kontakt med Lenins teorier.

– När jag gick på universitetet så skulle jag bli börshaj och tjäna pengar på aktie-transaktioner för att bli kapitalist. Kursen om ekonomiska teorier fick mig att förstå att man oftast tjänar sina pengar på någon annans bekostnad, säger James.

Den lilla människan som försöker att välta den stora makten är ett tema som James ofta återkommer till. Han berättar att han gillar filmer som handlar om sanningar som lyfts fram i ljuset. En av hans favoritfilmer är A few good men. Ett fotografi som betyder mycket för James är det från Himmelska fridens torg i Peking 1989 med mannen som står framför raden av stridsvagnar

. – Det väcks känslor inombords hos mig när jag ser på den bilden för jag är en känslosam människa, berättar James.

Självförtroendet att själv våga ifrågasätta och begära prövning av myndighetsbeslut fick James när han fick rätt i en granskningsprocess angående ett LVU-ärende*.

– Det svenska språket gör att jag måste arbeta dubbelt så mycket för att få innehållet i en inlaga att bli som jag vill ha det, men eftersom jag är aktiv i det svenska samhället skriver jag på svenska.

Det märks att James är en positivt tänkande person. Han utrycker ingen oro över saker som eventuellt kan inträffa och bygger inte upp några hinder i sina resonemang.

– Utgången av ett projekt kanske blir detsamma oavsett om man tänker positivt eller negativt. Men resan under tiden blir i alla fall roligare om man tänker positivt, säger James.

Jag säger hej då till James Bucci och går ut till min bil. Det korta avståndet mellan Halle och Hunneberg gör att sydvästvinden accelererar och river i björkkronorna. Vinden fångar min jackluva som under några sekunder får funktionen av en vindflöjel. Jag stannar till framför väggen med gatskylten i vit plåt. Skylten från Londongatan Kensington high street är en påminnelse om att människor är i rörelse.

Fakta om James Bucci

Gör: Ordinarie ledamot i Vänersborgs kommunfullmäktige sedan 1998. God man för personer med funktionssvårigheter.

Bra på: Gillar att hålla på med teknik och ta reda på hur saker fungerar.

Kopplar av med: Tv-spel, tv och film. Gärna dokumentärer om platser och kulturer.

En händelse i historien som James skulle vilja ha upplevt: Upptäckten av elektriciteten.

Skrivet av Anders Olofsson i maj 2020.
*LVU = Lagen om Vård av Unga

Examinationsuppgift 6: Reportage, ingick i kursen Skriva, grundkurs (SV1140), vid Göteborgs universitet, vårterminen 2020. _______________________________________________________________

2 tankar på “Om

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s