Varför Leif Bengtsson?

Det finns för mig två sätt att ställa frågan – varför Leif Bengtsson? Det första sättet skulle vara om jag ställde frågan till Leif Bengtsson i syfte att försöka få svar till varför en tillsynes resursstark person har gjort saker (om man skall tro åklagaren) som har lett till att han nu står åtalad för misstänkt grovt bedrägeri alternativt medhjälp till grovt bedrägeri.

Andra sättet som frågan kan ställas är om frågan skulle ställas till mig – Sophia Djiobaridis visar 3 minuter 3 sekunder in på detta Västnytt inslag från hösten 2009 om Toppaffären hur det sättet att ställa frågan kan låta. Där gällde frågan varför Anders Hammar? och dåvarande kommunalråd Ljunggren svarade med besvär.

Så James varför Leif Bengtsson? Jo tack på grund av samma Toppaffär som Anders Hammar figurerade i. En mycket märklig affär kantad av konstigheter och hemlighållande av dokument. Fyra Västnytt inslag om den märkliga affär finns. Del 1, Del 2, Del 3, och Del 4 som kom ett år senare. När dessa inslag gjordes kände varken jag eller Västnytt till att det hade funnits en fullmakt som utfärdades i januari 2008. En fullmakt som Fastighets AB Vänersborgs (FABV) vd Leif Selin undertecknade och gav Leif Bengtsson, Inge Bäckström och Anders Hammar rätten att föra FABVs talan.

FABVs Fullmakt

Bakgrunden till hur den fullmakten blev offentlig skrev jag om i september 2011 när jag först fick kännedom om den. Man kan säga att offentliggörandet av fullmakten förstärkte mitt intresse för att följa Leif Bengtssons affärer.

I flera år har jag haft en pärm döpt till ”Topp” sittande på bokhyllan intill datorn. Då och då har den plockats fram. Till exempel när EU Kommissionen granskade Toppaffären och kom fram till i februari 2012 att Anders Hammars företag Hammar Nordic Plugg skulle betala tillbaka 14,5 miljoner kronor plus ränta till Vänersborgs skattebetalarna. ”Topp”pärmen plockades fram på nytt i oktober i år i anslutning till att jag upptäckte att Fastighets AB Vänersborg dök upp i rotrötans förundersökningsprotokoll. Kopplingen FABV fullmakt och Leif Bengtsson räckte för att börja återbekanta mig med gamla Topp handlingar. Att minnas Topps konkurs, grönsaks bluffakturan på 8,5 miljoner kronor undertecknat av Anders Hammar och Topps vd Daniel Pettersson… då plötsligt föll en ny ”Topp”pusselbit på plats – Daniel Pettersson, vd för Topp när de gjorde konkurs, råkade figurera i rothärvan med 4 gånger 50000 kronor. Snabb koll på internet visade att Daniel hade hunnit bli chef för Picadeli Sweden. Picadeli? Leif Bengtsson och Tony Hamnered hade salladsbaren som bytte namn till Picadeli som sedan blev köpt av ett riskkapitalbolag. TTELA artikel från 23 mars 2016 Sallad för miljarder

I love it when the puzzle pieces come together

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s