Bucci och Bergagården

Bergagården Bucci

Om ni tittar på kartan kan ni säkert förstå att Halle- och Hunneberg ligger mig varmt om hjärtat. Den blåa linjen är min resväg med bil till Bergagården på Hunneberg. Skulle jag vilja gå dit tar jag istället en promenad uppför Erdalsklev.

För ett år sedan skrev jag en visionär blogg om Bergågården.

Hållbar ekoturism i ett glasskal

Idag är det dags att skriva ytterligare några bloggrader om Bergagården. Detta på grund av att Vänersborgs kommuns fastighetsbolag (FABV) vill köpa Sveaskogs fastighet Hunneberg 1:7, Bergagården. Ärendet skall beslutas om troligen på nästa kommunfullmäktige och passerade kommunstyrelsen den 25 mars. Vid kommunstyrelsen yrkade jag avslag på affären. Något som kan betraktas som ologiskt utifrån vad jag skrev för ett år sedan.

Saken är att jag står fast vid tanken att Bergagården skulle kunna bli ett ekoturistiskt besöksmål. Jag är inte heller emot ett kommunalt ägande. Det som jag saknar i ärendet till den grad att jag, i dagsläge, inte är beredd att stödja FABVs köp av Bergagården är en redogörelse av vatten- och avloppsproblematiken som är förknippade med den här affären. En VA problematik som, för att lösa, kan föra med sig en investeringsprislapp som överstiger köpepriset på fastigheten som är 4,820,000 kronor.

Det märkliga i ärendets handläggning och tillgängligt underlag är att ingenstans refereras det till VA problematiken och någon eventuell prislapp för att åtgärda detta. Jag försökte få klarhet kring detta vid kommunstyrelsens möte.

Lokaltidningen TTELA skrev en artikel om ärendet i kommunstyrelsen och mina funderingar

Kritik mot Bergagårds-affären

Något som inte framgick i tidningsartikeln är att inte heller finns det ett underlag i ärendet som visar på vilka andra eventuella nödvändiga investeringar är förknippade med fastigheten. Moderaternas kommunalråd Gunnar Lidell försökte, utan framgång, att få klarhet kring denna aspekt.

Jag hoppas förstås att underlaget som jag och Gunnar Lidell efterlyser hinner tas fram till kommunfullmäktiges behandling av ärendet. Jag skulle dock inte satsa pengar på detta.

Därför gav jag mig själv en utmaning beträffande VA sidan av affären. Jag utvecklar vad den utmaningen har lett fram till i nästa blogg. Men jag kan redan nu skriva  att – I am not a happy bunny

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s