En vanlig fastighetsaffär

vanlig fastighetsaffär

När jag som ledamot i samhällsbyggnadsnämnden inte håller koll på våra kilowattimmar håller jag istället koll på våra kvadratmeter. I torsdags var det tänkt att Holmen bruks fd huvudkontor och fabriksport skulle säljas till den som hade bjudit högst i en försäljningsprocess som slutade kl.12.00 den 12 november.

Vill ni fördjupa er i vad som var till salu klicka här

Uppdraget att sälja via mäklare fick vi från kommunfullmäktige den 22 maj 2019 med instruktioner att ett markområde runt byggnaden skulle ingå och där fastighetsenheten redan hade hunnit tala i termer av en begränsad omfattning kring byggnaden. Markområdet blev bestämt till 3500 kvm. Högsta bud blev 800 Tkr.

Easy, peasy, japanesey eller?

När vi fick detta till oss i nämnden förra torsdagen hade 3500 kvm blivit till 35000 kvm och inte rörde det sig om att någon hade omedvetet tryckt på noll tangenten en gång för mycket. En kajyta skulle också ingå och det fanns förslag till nyttjanderätts- och optionsavtal på en vattenyta. Priset för de tillkommande 31500 kvm lika med kronor gånger noll.

Här kan den som vill klicka på bilden på Holmens fd huvudkontor då Denzel Washington säger det bättre än vad jag kunde.

Jag var beredd att sälja byggnaden och de 3500 kvm för de 800 Tkr. Allt det andra krimskramets tyckte jag skulle plockas bort och att den intresserade köparen kunde inkomma med dessa önskemål separat till fastighetsutskottet. Vi var två av elva ledamöter i nämnden som tyckte detta. Två ledamöter ville återremittera och sju ledamöter tyckte att hela upplägget skulle till kommunstyrelsen. Jag tror inte att den julklappen (julklapp till köparen? julklapp till KS?) kommer att uppskattas.

För min del fick det bli en reservation.

Reservation i ärendet – Försäljning av Holmens fd huvudkontor

Idag får jag reserverar mig till förmån av mitt eget yrkande då detta ärende hade utvecklats till någonting som inte längre är en vanlig fastighetsaffär. En föredragande tjänsteman själv sade ”I början var försäljningen som en vanlig fastighetsaffär”. För mig är detta uppdraget som har funnits och är också det uppdrag som jag som nämndledamot valde att förhålla mig till.

För att förstå min uppfattning måste man läsa vad som fanns som underlag inför beslutet som kommunfullmäktige fattade den 22 maj 2018. I underlaget finns beskrivet hur försäljningsprocessen var tänkt där det står i en e-post från fastighetsenheten till kommunstyrelseförvaltningen ”Vår uppfattning är den nya fastigheten ska vara lämplig för sitt ändamål men med en begränsad omfattning kring byggnaden”

I fullmäktige fattade vi beslut med formuleringen ”att Holmens Bruk AB:s gamla huvudkontor, inom fastigheten Rånnum 6:38 i Vargön, tillsammans med ett markområde runt byggnaden ska säljas via mäklare,”

En vanlig fastighetsaffär eller hur?

När vi i samhällsbyggnadsnämnden nu skulle fatta ett beslut har en vanlig fastighetsaffär blivit till någonting mycket mer. Det har påkopplats optionsavtal, nyttjanderättsavtal, avsiktsförklaring, 31500kvm mark och en kaj till en försäljning som var tänkt som Holmens fd kontor plus 3500kvm. Allt för samma högsta bud beloppet. Fina visioner föredrogs som verkligen tilltalade mig men som inte kunde ta ifrån mig min uppfattning att jag som nämndledamot hade att följa ett uppdrag definierat av fullmäktige.

Eftersom det övriga tänket visst lockade mig kom jag fram till att jag var beredd att ta vad som heter på engelska ”A leap of faith” och ge i uppdrag till fastighetsutskottet att jobba med dessa bitar separat om nu den tilltänkta köparen till Holmens fd kontor plus de 3500kvm skulle inkomma med sådana önskemål. Detta är för mig helt i sin ordning då jag vet att fastighetsutskottet tar ställning i sådana frågor.

Det som jag upplever inte är i sin ordning är när en vanlig fastighetsaffär genom mäklare och med budgivning blir till något annat som kunde tänkas skräddarsys till intressenters önskemål och som inte längre följer ett givet uppdrag utan istället blir att varje budgivare kanske bjuder med en uppfattning om olika saker och inte heller känner till vad andra bjuder på.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s