Flushed

down the toilet

Bilden föreställer hur jag kände mig igår eftermiddag vid halv tre tiden. Jag gissar att Vänersborgs f.d. kommundirektör Pascal Tshibanda kände sig på ett liknande sätt för 11 dagar sedan när han fick veta från våra tre kommunalråd att de saknade förtroende för hans ledarskap.( Jag tänkte utveckla mina tankar över den händelsen i en kommande blogg.)

För egen del representerar bilden hur det kändes efter att samhällsbyggnadsnämnden  tog ställning med röstsiffrorna 9-2 (tack Thomas Larsson i medborgarpartiet) mot min motion där jag försökte få politiken att låta familjen Solvarms fastighet Sikhall 1:20 få stå utanför det verksamhetsområdet för vatten och avlopp som den idag är tvingade in i. Detta trots att det är fullt möjligt att låta en fastighet komma från ett verksamhetsområde. Detta trots att Solvarms fastighet har en VA lösning som är bedömd av mark och miljödomstolen som bättre än kommunens egen VA lösning. Något som familjen Solvarm har blivit tvingade att bevisa till en juridiskt kostnad på över en halv miljon. En juridisk process som de hade kunnat sluppit från fall kommunen hade vid ett tidigare skede valt att låta deras fastighet få stå utanför verksamhetsområdet.

När vi ändå hade information om domen som Vänersborgs kommun ”tappade” till familjen Solvarm passade jag på att få ett klargörande om kommunen tänkte eventuellt överklaga och vem/vilka hade befogenheterna att ta ställning i frågan. Svaret är att förvaltningschefen har delegation på detta men eftersom han befinner sig på semester blir det politiken som avgör. Det kan då vara bra att veta att vår nämndsordförande har deklarerat att han har stor respekt för domstolsutslag plus att ett överklagandet inte fanns med på dagordningen igår. Domen kom den 2 september, sista dag att överklaga är 23 september.

Också intressant att domen från mark och miljödomstolen användes av förvaltningen och mina politiska motståndare som argument för att mitt förslag skulle ogillas då familjen Solvarm nu behövde inte betala. Alltså ingen lyhördhet för tanken att den som råkar ha en godtagbar VA lösning skall kunna få tillstånd en inskränkning vad gäller just deras fastighet. En inskränkning som jag menar skulle gälla bara så länge man har en godtagbar lösning eller tills det att någon i fastigheten vill hellre ansluta sig till det kommunala VA nätet.

Slutligen en uppmaning till individer med godtagbara VA lösningar som har hamnat i kommunala verksamhetsområden men som fortfarande vill köra eget. Testa med att ta kontakt med ansvariga VA politiker i era hemkommuner för att se om ni hittar någon som vill testa en motion om att få till stånd en verksamhetsområdesinskränkning för just er fastighet. Vem vet i just din kommun kanske det finns en politisk majoritet som är beredd att bifalla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s