Dessa vildsvin

vildsvin

För en vecka sedan läste jag i lokaltidningen TTELA att Vänersborgs kommunalråd Bo Carlsson (C) har åter åtalats misstänkt för fornminnesbrott.

I december 2017 fick han ett strafföreläggande och böter för ett ingrepp som gjordes 2016. På frågan då från TTELA om han kände ånger? svarade han – Det var dumt gjort, så enkelt är det. Och jag hade aldrig gjort det om jag kände till detta. Till reportern medgav han också – Jag har gjort ett formellt fel i att jag började gräva innan jag hade frågat om lov.

Och så var det då dags igen att begå samma brott mot kulturmiljölagen. Något som han skulle aldrig hade gjort om han hade känt till detta och där förra gången han erkände hans enda misstag var att inte begära tillstånd innan han började gräva.

För en nämndeman vid Vänersborgs Tingsrätt (vilken jag råka vara) lät det hela smått otroligt och värre blev det de efterföljande dagarna när jag följde TTELAs uppföljande artiklar där de frågade Centerpartiets lokalföreningens ordförande Ingvar Håkansson för sina kommentarer. Ingvar Håkansson inleder med – Först och främst tycker jag vi ska se om han är skyldig eller inte och i det kan jag instämma, rättsväsendet måste få säga sitt om det misstänkta fornlämningsbrott men varför Ingvar direkt efteråt komma med denna kommentar – Jag tycker du ska ta reda på vad Vattenfall hållit på med i det aktuella området, Jag tror inte uppgifterna stämmer. Det är inte alltid man kan lita på utredningar om vi nu skulle låta rättvisan ha sin gång?

Och så Bo Carlssons egna kommentarer till TTELA om åtalet – Jag har ingenting att säga om det. Åtalet som du pratar om är en nyhet för mig – Men det ska jag säga att det såg bedrövligt ut vid fornminnesplatserna. Alla slänger skräp där. På omgivande mark bedrivs växelbruk. När den använts för bete har fem av mina kor fått i sig aluminiumburkar och dött.

Kommentarerna om Vattenfall och 5 döda kor lät spännande och med det begärde nämndeman Bucci ut dagboksbladet, stämningsansökan och förundersökningsprotokollet från Tingsrätten i Vänersborg och den grävande journalisten i mig åter väcktes till liv.

  1. För det första kan jag slå fast att i de två förhören med Bo Carlsson förekommer ingen uppgift om Vattenfall – ledsen Ingvar Håkansson där blåste din dimridå för media bort.
  2. För det andra kan jag slå fast att det inte förekommer någon uppgift om några 5 döda kor. inte en enda död ko – ledsen Bo Carlsson där blåste din dimridå bort. Jag kan dock bekräfta att aluminiumburkar och en ko förekommer då han i förhör lyfter särskilt fram detta med aluminiumburkar som är så farligt när folk slänger i och med att det är fåglar som flyttar det och tar det och kastar det i väg så en ko som får det i magen och vilket oftast är plågsam död.
  3. För det tredje kan vi slå fast att Bo Carlsson blev underrättad den 31 maj 2019 samt fick ett ex. av förundersökningsprotokollet via mail. Det blev ej någon erinran från hans sida.
  4. För det fjärde kan vi slå fast att Bo Carlsson menar –det ser ut som att det är vildsvin som har bökat i marken och här har man då enligt Bo dragit en harv över området att det helt enkelt slätat till det så att det har blivit snyggt.

Men kanske det mest spännande som jag tyckte framkom från förundersökningsprotokollet var att brottsrubriceringen för utredningen hette grovt fornminnesbrott. Detta kan jämföras med uppgifterna i själva stämningsansökan som talar om fornminnesbrott och bråttom på grund av risk för preskription. Skillnaden då  på straffskalan mellan fornminnesbrott och grovt fornminnesbrott. Normalgraden kan ge böter eller fängelse upp till 6 månader, denna brott har en preskriptionstid på två år. Grovt brott ger fängelse upp till fyra år, grovt brott har därför en preskriptionstid på 10 år.

Vad göra när man har klart för sig allvaret i detta och inte väljer att bagatellisera bort det som vissa andra politiska företrädare väljer att göra? Ja du, skriva en blogg kanske.

Jag tycker också att det är rimligt att lyfta fram det som skedde i september 2017 beträffande fullmäktigeledamoten Abdullahi Hassan Moalin (MP), som då åtalades för bokföringsbrott. Miljöpartiet i Vänersborg körde inte med dimridåer och bagatellisering och Moalin fick ta time-out från sina uppdrag som han sedan lämnade. Han fick sedan en villkorlig dom och dagsböter.

Och för att hålla vildsvinen borta? Elstängsel fungerar bra mot vildsvinen som vistas i Lilleskogsdalen. Jaga går ju också.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s