Ännu en Toppendag om man heter James Bucci

topp tapeten

Idag, i egenskap av att jag sedan årsskiftet 2010/2011 är en styrelseledamot i Fastighets AB Vänersborg (FABV), fick jag en epost som innehöll en dom från Kammarrätten i Göteborg. Domen behandlade en aspekt av ”Topp”affären som ägde rum under 2008.

Ni minns säkert ”Topp”affären från februari 2008 där FABV köpte Toppanläggningen för 17 miljoner kronor när FABV samma dag gick med på ett hemligt optionsavtal som garanterade en framtida försäljning till Hammar Nordic Plugg AB för 8 miljoner kronor. En försäljning som ägde sedan rum i augusti 2008 då Hammar Nordic Plugg hade i samma ögonblick redan sålt delar av Toppanläggningen vidare för summan 40 miljoner kronor.

Den som inte minns men som vill minnas kan titta på Västnytts följetong om ”Topp”affären

Kammarrätten har nu kommit fram till att FABV gjorde fel när de försökte dra de 9 miljoner kronors förlust som en kapitalförlust. En dom som innebär att FABV måste nu betala 925,000 kronor i skattetillägg. Kammarrättens dom kommer som en uppföljare till EU Kommissionens beslut från februari 2012 som innebar att Hammar Nordic Plugg blev återbetalningsskyldig för 14,5 miljoner kronor. Jag skrev även om den Toppendag  – Nu sade Topp pop!.

Att i november 2008 ha varit den enda av 15 kommunstyrelseledamöter som reagerade mot vad det var som kommunstyrelsen höll på med att ta för ett beslut är något som jag är oerhört stolt över. Jag är stolt över min reservation och jag är stolt över mitt senare arbete med att belysa ”Topp”affären. Jag är stolt över att EU Kommission bekräftade att jag var rätt ute och nu mår jag bra av att en Kammarrätt kastar om förvaltningsrättens dom och istället dömer ut ”Topp”affären och dess initiativtagare med formuleringar som ”Det är inte ursäktlig att bolaget inte omnämnt optionsavtalet och aktieägartillskottet i deklarationen” och ”Det föreligger därför sådan oriktig uppgift som utgör grund för påförande av skattetillägg”. Samma personer som satt i FABVs styrelsen och som undanhöll optionsavtalet för skatteverket satt också med i Kommunstyrelsen och undanhöll optionsavtalet för oss övriga folkvalda när vi hade att fatta ett beslut om ett aktieägartillskott till FABV på 9 miljoner kronor.

Ni kanske, med all rätt, undrar vad dåvarande FABV styrelseledamöter och ersättare gör idag. Här är i alla fall 2008s styrelsesammansättning för FABV.

 • Lars-Göran Ljunggren ordf.
 • Gunnar Lidell vice ordf.
 • Bo Carlsson led.
 • Johan Ekström ers.
 • Marie Dahlin ers.
 • S Anders Larsson ers.

Just det ni kanske vill läsa Kammarrättens dom som Västnytt, Radio Väst och TTELA redan skriver om.

Tack James

2 tankar på “Ännu en Toppendag om man heter James Bucci

 1. Vi är många som är stolta och glada över att vi har en så alert ledamot i kommunen. De övriga ledamöterna i FABV borde ha den goda avsmaken att själva avgå. De har förbrukat sitt förtroende.
  Vänliga hälsningar
  Rune Lanestrand

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s